powered by Agones.gr - Stoixima

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

ΚΛΗΡΩΣΗ ΛΟΥΚΟΥΜΙ

Η θεά τύχη ήταν και πάλι με το μέρος μας. Η κλήρωση των προκριματικών του Μουντιάλ αποτελεί για την Ελλάδα μισή πρόκριση. Το site αναλύει γιατί οι κληρώσεις της Εθνικής... δεν έχουν προηγούμενο, καθώς αποφεύγουμε συνεχώς τα μεγαθήρια!

Πέρασε σχεδόν μια δεκαετία από τις 25 Ιανουαρίου του 2002, όταν η κληρωτίδα των προκριματικών του Euro 2004 έφερνε αντιμέτωπη στην Εθνική μας την Ισπανία. Από τότε, και επί πέντε(!) προκριματικές κληρώσεις η Ελλάδα δεν έχει ξαναβρεί ποτέ στο δρόμο της ομάδα-μεγαθήριο, φαινόμενο μοναδικό στα ευρωπαϊκά χρονικά!
Βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια η Εθνική μας ομάδα, μόνο στην τύχη δεν το άφησε το θέμα, μια και πάντα «κυνηγούσε» να... στριμωχτεί στην ελιτ των γκρουπ δυναμικότητας αυξάνοντας τις πιθανότητές της για μια καλή κλήρωση. Αλλά και πάλι αυτό από μόνο του δεν μπορεί να σου εξασφαλίσει μια ευνοϊκή κλήρωση.

Πόσο μάλλον, όταν στο δεύτερο γκρουπ βρίσκονταν ομάδες όπως η Γαλλία, η Ρωσία, η Δανία και η Σουηδία. Κι όμως. Η Ελλάδα, από το... μαγικό χέρι του Ρονάλντο πήγε κι... έκατσε στην κλήρωση του Ρίο ντε Τζανέιρο επικεφαλής του ομίλου με τη Σλοβακία (για μεγάλη αντίπαλο), τη Βοσνία (για αουτσάιντερ) και τα τρία... Λάμδα (τις Λετονία, Λιθουανία και Λιχτενστάιν) ως... φτωχούς συγγενείς.

Προφανώς και αυτό από μόνο του δεν μπορεί να ισοδυναμεί με πρόκριση, κάθε άλλο μάλιστα. Αλλά, ας είμαστε ρεαλιστές. Υπάρχουν όμιλοι με Ισπανία και Γαλλία, με Αγγλία, Ουκρανία και Πολωνία, με Πορτογαλία και Ρωσία, με Ιταλία, Δανία και Τσεχία. Κι εμείς «τσιμπήσαμε» μονάχα τους Σλοβάκους!

Στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2006 είχαμε τη Δανία και την Τουρκία, το 2010 είχαμε τους Ελβετούς κι έπειτα τους Ουκρανούς, στο Euro 2008 είχαμε Νορβηγία και Τουρκία, και στο 2012 κοντραριζόμαστε με την Κροατία. Εν ολίγοις επί μια δεκαετία, μεγαθήρια-γιοκ!

Κι ας βγαίνει, ο προπονητής της Γαλλίας να λέει τώρα πως κακώς η Ελλάδα ήταν στους ισχυρούς. Τον πείραξε τον Μπλαν που σταθήκαμε πιο... έξυπνοι απο τους «τρικολόρ» και τώρα σε όμιλο πέντε ομάδων θα τρέχει για το... θαύμα κόντρα στους Ισπανούς.

Όσο για εμάς, πρώτα - όπως πολύ σωστά δήλωσαν πρόεδροι, προπονητές και παίκτες - θα πρέπει να κοιτάξουμε την πρόκριση στο Euro 2012. Έπειτα, η προσοχή θα στραφεί με λογική χρονική σειρά στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας όπου και πάλι δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε κανέναν.


Εξάλλου, και η Σλοβακία είχε αξιοπρεπέστατη παρουσία στο πρόσφατο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, και η Βοσνία είναι ραγδαία αναπτυσσόμενη ποδοσφαιρικά και οι άλλες ομάδες... καραδοκούν για τις εκπλήξεις. Μέχρι εκεί όμως. Δικαιολογίες δεν μπορούν να υπάρξουν και δεν θα υπάρξουν. Η τύχη μας χαμογέλασε για μία ακόμη φορά και δεν θα πρέπει να φανούμε αχάριστοι...